Llegeix aquest article a:

Recerca bibliogràfica sobre Listeria monocytogenes en aliments llestos per al consum

L'objectiu és descriure la incidència, nivells de contaminació i factors de risc de Listeria monocytogenes en aliments llestos per al consum.

Dijous 2 febrer 2017 (fa 2 anys 5 mesos 20 dies)

L'objectiu d'aquest treball és descriure la incidència i els nivells de contaminació de Listeria monocytogenes en aliments llestos per al consum (RTE) i els factors de risc de L. monocytogenes en diferents aliments RTE, realitzant una extensa recerca bibliogràfica.

La recerca bibliogràfica, que va cobrir el període entre 1990 i 2015, va donar com a resultat 308 registres vàlids. L'extracció de dades es va realitzar mitjançant un qüestionari Distiller SR, amb informació general sobre l'estudi, el producte RTE (població) i la metodologia analítica, els factors de risc (exposició i comparadors) i els resultats sobre la prevalença i concentració de L . monocytogenes. Es van extreure fins 778 dades sobre el resultat "prevalença", principalment de productes lactis (N=276), productes carnis (N=173) i marisc (N=151). Les dades semiquantitatives (N=244) i quantitatives (N=14) sobre la concentració de L. monocytogenes van estar menys disponibles. El nombre d'estudis que no van detectar el patogen va ser considerable, és a dir, el percentil 25 va igualar a zero en el cas de productes carnis, lactis i altres categories d'aliments RTE. En gairebé totes les subcategories, es va registrar una àmplia gamma de valors de prevalença. La distribució de la prevalença va ser asimètrica, amb valors atípics i extrems. La mitjana de la prevalença va ser inferior al 10% per a gairebé totes les subcategories, excepte per a embotits curats (10%), peix fumat en fred (13%), peix fumat (12%) i peix curat/salat (12%). Els serotips 1/2a, 1/2b, 1/2c i 4b van ser els més reportats en els estudis revisats per a totes les categories d'aliments. L'efecte d'alguns dels factors de risc considerats en aquesta revisió va ser difícil d'avaluar, ja que pocs estudis van tractar la seva intervenció sobre la prevalença de L. monocytogenes en aliments RTE naturalment exposats.

Anna Jofré, Margarita Garriga, Teresa Aymerich, Fernando Pérez-Rodríguez, Antonio Valero, Elena Carrasco and Sara Bover-Cid, 2016. Closing gaps for performing a risk assessment on Listeria monocytogenes in ready-to-eat (RTE) foods: activity 1, an extensive literature search and study selection with data extraction on L. monocytogenes in a wide range of RTE food. EFSA supporting publication 2016:13(12):EN-1141. 184 pp. doi: 10.2903/sp.efsa.2016.EN-1141

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags