Llegeix aquest article a:

AINIA desenvolupa un prototip d'inspecció que capta la distribució de la temperatura en envasos termosegellats per detectar defectes

Ha estat validat amb diferents envasos com a productes de plats preparats i altres aliments envasats en safata o bossa. El prototip ha estat patentat.

Dimecres 23 desembre 2015 (fa 3 anys 4 mesos 29 dies)

ainiaAINIA centro tecnológico ha desenvolupat un sistema d'inspecció avançada que capta la distribució de la temperatura de la zona de segellat en envasos polimèrics per detectar, en temps real, qualsevol possible defecte que es pugui produir durant el procés de format, ompliment o tancament.

Aquest prototip, basat en el sistema de termografia (capta la imatge tèrmica), ha estat avaluat amb èxit en diferents tipus d'envàs com: plats preparats, fruits secs i elaborats carnis envasats en safata o bossa. A més, ha estat patentat.

Ricardo Díaz, cap del departament d'Instrumentació i Automàtica d'AINIA centro tecnológico i coordinador del projecte Foodscan: “Els productes alimentaris són peribles i és fonamental un correcte envasat per mantenir la vida útil i evitar el seu deteriorament. El mercat tendeix a presentar els aliments en envasos de materials plàstics perquè són de baix pes, permeten veure el producte, garantir les seves propietats i són de baix cost. No obstant, el tancament no sempre és hermètic, el que pot donar lloc al fet que el producte es deteriori ràpidament. Amb aquest sistema, aconseguim garantir la integritat dels envasos i permetre que l'aliment arribi en perfectes condicions al consumidor”.

Valida dos prototips més de sistema d'inspecció avançada

En el marc del projecte Foodscan, que compta amb el suport de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), AINIA centro tecnológico ha desenvolupat i validat dos prototips més d'inspecció avançada: un basat en imatge química i un altre de visió infraroja.

  • Imatge química per classificar plàstics en processos de reciclatge i conèixer el 100% de la composició de productes carnis

El centre tecnològic ha validat el prototip d'inspecció basat en imatge química, tècnica innovadora que permet obtenir en temps real un mapa de la composició del producte que s'està processant. El sistema es basa en la tecnologia de visió espectral mitjançant la qual, a través d'un sensor s'obté l'empremta espectral infraroja de l'aliment, que permet identificar la composició química de cada producte, a diferència dels mètodes d'inspecció convencionals que tan sols permeten avaluar característiques relacionades amb el color i la forma.

El prototip desenvolupat s'ha validat per dues aplicacions:

- En una d'elles s'avalua el cent per cent de la composició de productes carnis i classificar-los segons la seva qualitat, ja que s'ha demostrat la capacitat de classificar els lots segons la quantitat de greix present i segons la qualitat de la carn, relacionada amb el color, la textura i la quantitat d'aigua.

- En una altra es classifiquen els plàstics en processos de reciclatge segons la seva composició, aconseguint un rendiment més gran que el de les tecnologies que es fan servir en l'actualitat en les plantes de separació de material reciclat.

  • Sistema de visió infraroja per detectar matèries extranyes en aliments processats

Emprant càmeres de visió infraroja d'alta sensibilitat i fonts de llum d'alta intensitat s'ha demostrat la capacitat d'aquesta tecnologia de trobar matèries estranyes orgàniques i inorgàniques en productes com melmelades i confitures, així com en productes del mar i productes carnis processats. Això és possible, ja que la llum infraroja és penetrant als productes orgànics en bandes de l'espectre en què l'aigua és poc absorbent.

Díaz apunta: “els prototips desenvolupats i la seva aplicació a casos reals ens han permès adaptar noves tecnologies d'inspecció que permetin resoldre problemes que les tecnologies comercialment disponibles no són capaços de resoldre. Aquestes tecnologies es poden adaptar als requeriments de les empreses, integrant l'automatització en els processos de control i inspecció per millorar la seguretat alimentària, reduir els costos i minves, així com augmentar la productivitat millorant el control en temps real de la qualitat i la seguretat dels aliments i envasos durant el procés productiu”.

Recolzat pel IVACE

Foodscan, ha durat dos anys, està recolzat per l'IVACE, en el marc del Programa de desenvolupament estratègic d'ajudes dirigides als instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana per al període 2011-2015.

Dimarts, 22 de desembre de 2015/ AINIA.

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags