Llegeix aquest article a:

El Torrezno de Soria, un producte gastronòmic de moda

S'estima que al 2017 la producció arribi per primera vegada al milió de quilos anuals.

 

Dimecres 14 desembre 2016 (fa 2 anys 4 mesos 5 dies)

Torrezno de Soria 1

Si hi ha un producte gastronòmic que va unit de manera inseparable a la província de Sòria aquest és el Torrezno, tendra i saborosa cansalada de porc entrevedada, curada i orejada a les fredes terres castellanes amb el seu magre de carn saborós i la seva escorça daurada i cruixent. Un producte que des de fa gairebé 4 anys està al mercat amb Marca de Garantia (gràcies a l'aliança entre la Cámara de Comercio de Soria i l'Asociación de Fabricantes de Torrezno de Soria) i que ha servit per donar uns paràmetres de qualitat a un producte carni que ja de per si es considerava exquisit.

En aquestes quatre campanyes de producció, sota l'empara del distintiu de qualitat, el Torrezno de Soria no ha parat de créixer no només en producció sinó també en coneixement per part del sector hostaler i del públic en general. Al 2016 s'espera arribar a les 2.000 tones de cansalada per Torrezno des del llançament de la Marca de Garantia el 31 de juliol de 2013, gràcies a la previsió de tancar l'any amb més de 900.000 quilos de producció, un 30% més que l'any passat. Si les vendes segueixen en la mateixa proporció s'estima que a l'any 2017 es bati un nou rècord i es pugui assolir una producció anual de més d'1 milió de quilos (les 1.000 tones de cansalada - Torrezno de Soria anuals).

Econòmicament, el Torrezno de Soria genera negoci no només a la província soriana sinó a la resta d'Espanya. La Marca de Garantia Torrezno de Soria ha valorat que, de moment, aquest any ha generat 2.961.412 d'euros. Durant els 4 anys que porta en funcionament la Marca de Garantia, el Torrezno de Soria ha suposat 21.819.933 euros a tot Espanya dels quals el 42% ha estat per al sector hostaler i de serveis. Només la província de Sòria ha consumit més de 700.000 quilos de Torrezno.

Torrezno de Soria
Torrezno de Soria

El Torrezno de Soria no només està de moda a Castella i Lleó sinó que poc a poc es va introduint a les cuines de grans restaurants, rutes de tapes i llars de tot Espanya. El 65% de la producció es consumeix fora de Sòria, mentre que el 18% de la producció s'envia a la resta de províncies de la comunitat de Castella i Lleó (principalment Burgos i Valladolid), el 12,3% a Aragó (gairebé íntegrament a Saragossa capital); el 10% al País Basc, el 7,5% a Madrid capital, el 8,4% a La Rioja.

Entre les accions futures dels productors està la d'introduir tan exquisit producte carni a les províncies de l'àrea mediterrània (principalment Catalunya i Andalusia) i Galícia, llocs on la penetració és menor o gairebé inexistent.

A més s'està treballant en potenciar la promoció en dos sectors fonamentalment. D'una banda s'intenta posicionar el Torrezno de Soria en la gran hostaleria i introduir-lo en grans plats de l'alta cuina. I, de l'altra, crear nous canals de distribució per apropar el Torrezno a les cases i presentar-lo com un ingredient més de gran valor i sabor.

Per a això la Marca de Garantia mantindrà la seva presència en grans cites gastronòmiques nacionals com Madrid Fusión y Salón de Gourmets i continuarà les seves presentacions i showcookings en escoles d'hostaleria. Abans de finalitzar l'any es realitzaran dos esdeveniments a Valladolid i Salamanca per apropar aquest producte als futurs xefs d'aquestes províncies.

A més es seguirà potenciant la comunicació amb accions de premsa i de màrqueting relacional amb blocaires i grans influencers de la gastronomia. Aquest any s'han realitzat ja més d'una vintena d'accions amb blocs de cuina i receptes i es destaca la presència del producte amb diverses YouTubers, de les quals les vídeo-receptes realitzades amb Torrezno porten gairebé les 20.000 visualitzacions.

El Torrezno de Soria és un producte perfectament assentat en el sector hostaler i es pot a més aconseguir a carnisseries i botigues d'alimentació. Ara amb la tasca comercial de les empreses participants s'està, a poc a poc, introduint en les grans cadenes d'alimentació com a producte precuinat.

Per Samuel Moreno, President de l'Asociación de Fabricantes de Torrezno de Soria "la bona feina realitzada en els quatre anys de funcionament de la Marca està donant els seus fruits. Oferim un producte gastronòmic de qualitat i que s'ha convertit en un dels millors ambaixadors de Sòria a la taula i sabem de la satisfacció dels clients que proven el bon Torrezno de Soria sota la nostra certificació".

La Marca de Garantia Torrezno de Soria certifica la qualitat de dos tipus de productes. D'una banda la cansalada, és a dir, cansalada de porc adobada amb sal i pebre vermell i curada en assecadors tradicionals, sent la matèria primera més sol·licitada per a la seva elaboració. També es pot usar a barbacoes i bullits. Es comercialitza a granel o envasada al buit, en peces completes o trossejades. I el segon dels productes és el torrezno precuinat. La nova estrella de la cuina tant per a consum professional com per al consum familiar a casa. Ens trobem amb les tires de cansalada adobada semifregides i llestes per donar l'última de les fregides i poder presentar un producte de qualitat en pocs minuts. Es ven en safates envasades al buit.

La Marca de Garantia Torrezno de Soria avala que el Torrezno que incorpora la seva etiqueta està elaborat segons les normes establertes en el seu reglament d'ús, sent diferent dels altres i exclusiu de Sòria. A més, s'assegura un producte de màxima qualitat, controlat per una empresa externa.

Els objectius de la Marca de Garantia són protegir la identitat d'aquest producte propi i exclusiu enfront de les imitacions, fraus i cap a la competència deslleial; preservar un plat tradicional que ocupa un lloc en la cultura gastronòmica de la província de Sòria i garantir al consumidor un aliment únic i de qualitat basat en la tradició.

Actualment la Marca de Garantia Torrezno de Soria està formada per set empreses càrnies de la província de Sòria: Embutidos La Hoguera, Cárnicas Hermanos Giaquinta, Cárnicas Sierra de Toranzo, Embutidos Moreno Sáez, Cárnicas Llorente, La Despensa i Embutidos Caba.

Dilluns, 12 de desembre de 2016/ Torrezno de Soria.

Notícies d'empresa

Catalana de Embutidos SA s'adhereix a Innovacc02-des-2016 fa 2 anys 4 mesos 17 dies

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags