Llegeix aquest article a:

La PPA a la Xina provocarà un augment de la demanda i els preus de la carn de porcí a nivell mundial

La FECIC ha celebrat la seva Assemblea general, en la qual s'ha comptat amb la consultora Gira per analitzar els temes de més importància en l'àmbit del comerç internacional del sector carni, amb especial rellevància de la PPA a la Xina i les seves conseqüències.

El brot de pesta porcina africana a la Xina és molt més greu del que les autoritats van admetre, i continuen admetent, i després d'un període inicial de sacrifici prematur que va ocultar les conseqüències de la malaltia per al subministrament, els seus efectes estan començant a notar-se en tot el país. A més, aquesta malaltia resistent, altament contagiosa, difícil de controlar i sovint mortal, ja ha passat a diferents països del sud-est asiàtic, com Cambodja o Vietnam, i és molt probable que es detecti en uns altres, com Tailàndia, en cada cas amb el mateix escenari de diagnòstic tardà i propagació incontrolada. Així ho ha destacat el consultor de Gira, Nils Beaumond, durant la seva presentació en l'Assemblea general de FECIC, que ha tingut lloc aquest matí a Barcelona, i a la qual han assistit seixanta empreses.

Beaumond també ha comentat que donat el pes de la Xina en la producció i el consum mundial, aquesta situació ha provocat que es produeixin una sèrie d'impactes comercials, de conseqüències massives i que duraran diversos anys, com l'augment dels preus de la carn de porcí; la disminució de la producció, que ha patit una caiguda de més del 20%; i una major demanda d'importacions, encara que no seran suficients per proveir el buit de subministrament que es produirà, ja que la Xina és una gran consumidor de carn. A causa d'aquesta manca de producte i a l'increment de preus, es preveu que hi hagi un augment de la demanda de carn d'aus i, en menor mesura, de boví.

Una altra conseqüència de la propagació de la PPA a la Xina és que en 5-10 anys es produiran grans inversions en granges porcines, per a modernitzar-les i millorar la seva bioseguretat, la qual cosa permetrà equiparar-les amb els escorxadors. Tot sembla indicar que el sacrifici també es traslladarà a noves regions productores, amb tota probabilitat. Les perspectives a llarg termini és que en 7-10 anys es recuperarà la producció nacional i en 10 anys es reequilibrarà el mercat.

Aquesta situació de la PPA al país asiàtic situaria en una posició privilegiada a la UE per convertir-se en el primer exportador de carn de porcí, ja que les exportacions des d'Amèrica del Nord es veuen limitades per qüestions com la ractopamina i els aranzels addicionals.

A més d'aquesta presentació, una altra consultora de Gira, Ségòlene Foissac, ha analitzat el desenvolupament de les importacions de carn de porcí a Corea i el Japó, sobretot com a conseqüència del nou escenari comercial que es dibuixa per l'acord UE-Japó. Aquests dos mercats hauran de ser encara més atractius per a mantenir els seus volums d'importació, però els preus més alts podrien tenir un impacte positiu en la producció nacional. Tampoc són mercats immunes a la PPA, per això les autoritats hauran d'estar constantment vigilants.

Finalment, ha comentat les oportunitats del mercat a l'Argentina per a carns, que s'obrirà per a Espanya el pròxim mes de juny, i per a elaborats, que ja s'estan exportant des del nostre país. Actualment Brasil és el major exportador a aquest país.

A causa de l'augment de producció que es preveu al país argentí, les importacions des de la UE estan limitades, encara que els diversos acords comercials (UE-Argentina o EUA-Argentina) podrien obrir possibilitats.

Després de l'exposició de Gira han intervingut el cap d'Àrea d'Exportació Animal de la Subdirecció General d'Acords Sanitaris i Control en Frontera del MAPA, Óscar Rodríguez; el director de PRODECA, Ramon Sentmartí; i el director Territorial de Comerç i de l’ICEX a Catalunya, José Ignacio Pradas, per comentar diferents aspectes del sector carni i de la seva internacionalització.

A més, com cada any, l'Assemblea General ha servit per a que FECIC presenti als seus associats la seva memòria d'activitats de l'any 2018, el seu pla d'actuació previst per al 2019 i les seves propostes sectorials. La trobada ha finalitzat amb l'aprovació de la gestió econòmica i el discurs de clausura del president de FECIC, Joan Costa.

29 de maig de 2019 - FECIC

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags