Llegeix aquest article a:

Baixada en cascada esglaonada

Setembre encadenarà una cascada de baixades del preu. L'escorxador reclama incentius per incrementar matances. El límit de la baixada dependrà del context internacional.

Divendres 1 setembre 2017 (fa 1 anys 10 mesos 15 dies)

Acaba agost amb l'oferta de bestiar pressionant a l'alça i l'escorxador reticent a augmentar la seva activitat si el preu no afluixa. Aquesta és la radiografia de l'actualitat.

La contenció de pesos i disponibilitats ha acabat. Els garrins estrenyen (bona prova d'això ha estat l'ensorrament del seu preu) i cal generar places buides a granja com sigui.

Estimem que al juliol i agost l'activitat de sacrifici s'ha alentit un 15% (efecte de la calor). Les matances s'han de recuperar i augmentar però per a això el porc ha de baixar. Porcs n'hi ha. En les últimes sis o set setmanes el preu espanyol ha navegat en un nivell uns 10 cèntims per quilo superior al de tots els nostres competidors (Alemanya, Holanda, Dinamarca, França,...). Aquesta distorsió és recurrent ja que gairebé tots els estius succeeix. França (la primera destinació de la nostra carn, no ho oblidem) s'ha començat a despenjar i en el moment de redactar aquest escrit el seu preu és 17 cèntims inferior al nostre.

Espanya exporta més de la meitat de carn de porc que produeix. Per poder exportar hem de ser competitius respecte als nostres més propers competidors i això passa per alinear -com a mínim- el nostre preu amb ells.

Setembre encadenarà una cascada de baixades del preu. És inevitable i, a més, normal. L'escorxador reclama incentius per incrementar matances. El límit de la baixada dependrà del context internacional.

Al 2016 Espanya va sacrificar un 8% més que al 2015 i, al seu torn, al 2015 es va sacrificar un altre 8% més que al 2014. Dos creixements consecutius d'un 8% no són qualsevol cosa i, molt important: no hi ha hagut penalització. Ni al 2015 ni al 2016 els balanços ramaders van llançar pèrdues al final de l'exercici... tot i els núvols negres que planaven sobre el sector a principis del 2016 (preu al voltant de 0,95 euros durant uns sis mesos, cavalcant tots dos exercicis, 2015 i 2016). Donem per descomptat que els balanços ramaders d'aquest any seran dignes d'emmarcar.

Hi ha un lògic optimisme que ni els més savis gosen desautoritzar. De tota manera avui dia tot passa per l'exportació. Amb el mercat xinès absent (Estats Units i Canadà són molt més atractius en preus que la vella Europa) les peces nobles s'han de col·locar a la UE i països limítrofs. Ara mateix el vell continent no pot consumir tota la carn que produeix si es mata al 100%, cosa que passarà.

Creiem que a no trigar (cinc / set setmanes) el mercat europeu donarà clares mostres de fatiga o saturació. Europa sencera ha de reposicionar el seu preu per poder col·locar excedents en el mercat mundial.

Al revés del que succeïa a la primavera: agost acaba amb un preu més barat de com el va començar i setembre acabarà amb un preu més barat de com el va començar.

Guillem Burset

Guillem Burset

Comentari de porcí

Escenari típic de cada any: l'impossible no esdevé26-jul-2017 fa 1 anys 11 mesos 20 dies

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags