Llegeix aquest article a:

Caiguda accelerada o com un salt d'aigua es converteix en cascada

El preu seguirà baixant però la gran pregunta és: fins on? La resposta no és fàcil però ens inclinem a pensar que...

Divendres 29 setembre 2017 (fa 1 anys 9 mesos 23 dies)

Acaba setembre amb el preu en caiguda lliure, a la recerca desesperada de sòl ferm. Tot sembla indicar que estem encara bastant lluny de trobar-lo.

Hi ha molts porcs i cal sacrificar-los. Al nostre parer, la abundantíssima oferta obeeix a diversos factors, dels quals destaquem:

  • La substancial i innegable millora de la prolificitat de les truges.
  • La confiança dels productors en la rendibilitat del seu negoci; al juny de l'any passat ja es va intuir que l'any no seria nefast i es van rellançar projectes. Ara mateix s'anuncien porcs i més porcs...

Per molt que el nostre preu s'hagi desplomat al setembre (vam començar a 1,41 €/kg, acabem a 1,24), Espanya continua com a líder destacat en l'entorn europeu (a excepció d'Itàlia, país deficitari en porc i poc significatiu en exportacions). Comparem i observem amb atenció els preus actuals: Espanya = 1,24 €/kg viu; Alemanya 1,19; França 1,14; Holanda 1,17; Bèlgica 1,20.

Acabat l'estiu, i les seves penúries, l'oferta en viu augmenta en tots els països europeus sense excepció. Europa no pot consumir tot el que produeix i es necessita exportar. Passa que els nostres competidors en els mercats asiàtics (Brasil, Estats Units i especialment Canadà) tenen preus bastant més barats que la UE en el seu conjunt. És imprescindible que aconseguim exportar massivament a l'Orient Llunyà. Ara mateix no és possible.

El preu seguirà baixant però la gran pregunta és: fins on? La resposta no és fàcil però ens inclinem a pensar que vaticinar 1,07 €/kg en viu per cap d'any no és desgavellat. Molt probablement el nostre preu estarà entre 1,04 i 1,10. Tornarem sobre això al Nadal.

De moment la matança acumulada a Espanya al 2017 es troba al 99,60% de la de l'any passat per les mateixes dates (amb la dada significativa que el pes mitjà en canal és ara mateix uns 2,70 kg superior al de l'any passat per les mateixes dates...). Veurem a final d'any. Recordem aquí que al 2016 va ser un 8% més alta que al 2015 i que a 2015 ja havia estat un 8% millor que al 2014. Cap altre país europeu mostra una progressió similar, ni de lluny. Per alguna cosa serà...

Passi el que passi, l'exercici actual serà bo o molt bo per a la producció espanyola. El que hagi de venir més endavant ja es veurà.

Per finalitzar, una asserció de pròpia collita: Hi ha un temps per florir, un temps per recol·lectar i un temps per hivernar.

Guillem Burset

Guillem Burset

Comentari de porcí

Ens aproprem al terra. Fi de la cascada30-oct-2017 fa 1 anys 8 mesos 22 dies
Baixada en cascada esglaonada01-set-2017 fa 1 anys 10 mesos 21 dies

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags