Llegeix aquest article a:

Colofó a un any extraordinari. Futurs dubtes

A data d'avui, amb l'exercici pràcticament tancat, la mitjana anual (l'aritmètica, no la ponderada) se situa en 1,26 €/Kg viu.

Divendres 22 desembre 2017 (fa 1 anys 6 mesos 29 dies)

El 19 de juny d'enguany vam aventurar, en aquesta mateixa secció, que la mitjana aritmètica del preu pel 2017 se situaria entre 1,24 i 1,26 €/Kg viu. Docs bé, data d'avui, amb l'exercici pràcticament tancat, la mitjana anual (l'aritmètica, no la ponderada) se situa en 1,26 €/Kg viu. Es miri com es miri un resultat extraordinari des de tots els punts de vista.

Per altra banda, el 29 de setembre vam pronosticar que el preu a finals d'any se situaria entre 1,04 i 1,10 €/Kg viu. La darrera llotja de de l'any de Mercolleida va tancar ahir a 1,015 €/Kg viu. Patinada o pecat d'optimisme.

Finalitzada la campanya nadalenca constatem que la demanda de carn es desploma (com cada any per altra banda) i arrossega en la seva caiguda al preu del porc. Tota Europa reposiciona les seves cotitzacions a la baixa. Alemanya ha cedit 8 cèntims en dues setmanes, França, Dinamarca, Holanda... es mouen a la seva estela i també baixen. Sembla que tota Europa mou els seus preus a la recerca desesperada d'un terra definitiu.

El total sacrificat a Espanya en 2017 serà un 0,50 % superior al de l'any passat. Aquesta xifra és molt significativa si la comparem amb altres països de la UE i encara ho és més si revisem la sèrie dels darrers tres anys: 2017 vs 2016 = 0,50 %; 2016 vs 2015 = 8 %; 2015 vs 2014 = 8 %. A la primera meitat de 2017 els sacrificis eren inferiors als de l'any anterior però a partir de setembre l'activitat es va accelerar arribant a finals d'any amb aquest modest 0,50 % d'increment.

Sortirem de festes amb molt bestiar endarrerit. Els escorxadors han demostrat en aquestes darreres setmanes que poden portar la seva activitat a records absoluts. Al gener serà necessari sacrificar a tot drap per a absorbir els endarreriments. Els pesos mitjans en canal d'aquesta setmana son un 2 % superiors als de l'any passat a la mateixa data. La dada, en sí, indica que ja hi ha porcs acumulats abans dels festius.

Pensem que al gener el porc baixarà el que calgui per a estimular a l'escorxador a sacrificar com mai. Als mercats internacionals hem d'enfrontar la dura competència americana, beneficiada per un Euro un 14% més car que fa un any (o un Dòlar USA més barato).

Resistir, resistir i resistir. Aquesta és la consigna. Esperem que les reduccions de cens al nord d'Europa ens permetin trobar destins nous i poc explorats per a la nostra carn. Congelar per a guardar o especular no sembla encara una opció encara que s'haurà de congelar per força per la "absència del client al Nadal".

Estem a Nadal i és temps de Pau, Concòrdia i Amor. Gaudim d'aquesta treva en família i aparquem les preocupacions i dubtes fins al gener. Relaxem el nostre esperit i mirem d'amarar-nos de l'essència del Nadal.

Bon Nadal i feliç Any Nou a tots.

Guillem Burset

<p>Guillem Burset</p>

Comentari de porcí

Hem tocat fons (serà de vidre?)01-des-2017 fa 1 anys 7 mesos 20 dies

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags