Llegeix aquest article a:

Colofó a un any extraordinari. Futurs dubtes

A data d'avui, amb l'exercici pràcticament tancat, la mitjana anual (l'aritmètica, no la ponderada) se situa en 1,26 €/Kg viu.

Divendres 22 desembre 2017 (fa 10 mesos 21 dies)

El 19 de juny d'enguany vam aventurar, en aquesta mateixa secció, que la mitjana aritmètica del preu pel 2017 se situaria entre 1,24 i 1,26 €/Kg viu. Docs bé, data d'avui, amb l'exercici pràcticament tancat, la mitjana anual (l'aritmètica, no la ponderada) se situa en 1,26 €/Kg viu. Es miri com es miri un resultat extraordinari des de tots els punts de vista.

Per altra banda, el 29 de setembre vam pronosticar que el preu a finals d'any se situaria entre 1,04 i 1,10 €/Kg viu. La darrera llotja de de l'any de Mercolleida va tancar ahir a 1,015 €/Kg viu. Patinada o pecat d'optimisme.

Finalitzada la campanya nadalenca constatem que la demanda de carn es desploma (com cada any per altra banda) i arrossega en la seva caiguda al preu del porc. Tota Europa reposiciona les seves cotitzacions a la baixa. Alemanya ha cedit 8 cèntims en dues setmanes, França, Dinamarca, Holanda... es mouen a la seva estela i també baixen. Sembla que tota Europa mou els seus preus a la recerca desesperada d'un terra definitiu.

El total sacrificat a Espanya en 2017 serà un 0,50 % superior al de l'any passat. Aquesta xifra és molt significativa si la comparem amb altres països de la UE i encara ho és més si revisem la sèrie dels darrers tres anys: 2017 vs 2016 = 0,50 %; 2016 vs 2015 = 8 %; 2015 vs 2014 = 8 %. A la primera meitat de 2017 els sacrificis eren inferiors als de l'any anterior però a partir de setembre l'activitat es va accelerar arribant a finals d'any amb aquest modest 0,50 % d'increment.

Sortirem de festes amb molt bestiar endarrerit. Els escorxadors han demostrat en aquestes darreres setmanes que poden portar la seva activitat a records absoluts. Al gener serà necessari sacrificar a tot drap per a absorbir els endarreriments. Els pesos mitjans en canal d'aquesta setmana son un 2 % superiors als de l'any passat a la mateixa data. La dada, en sí, indica que ja hi ha porcs acumulats abans dels festius.

Pensem que al gener el porc baixarà el que calgui per a estimular a l'escorxador a sacrificar com mai. Als mercats internacionals hem d'enfrontar la dura competència americana, beneficiada per un Euro un 14% més car que fa un any (o un Dòlar USA més barato).

Resistir, resistir i resistir. Aquesta és la consigna. Esperem que les reduccions de cens al nord d'Europa ens permetin trobar destins nous i poc explorats per a la nostra carn. Congelar per a guardar o especular no sembla encara una opció encara que s'haurà de congelar per força per la "absència del client al Nadal".

Estem a Nadal i és temps de Pau, Concòrdia i Amor. Gaudim d'aquesta treva en família i aparquem les preocupacions i dubtes fins al gener. Relaxem el nostre esperit i mirem d'amarar-nos de l'essència del Nadal.

Bon Nadal i feliç Any Nou a tots.

Guillem Burset

<p>Guillem Burset</p>

Comentari de porcí

Hem tocat fons (serà de vidre?)01-des-2017 fa 11 mesos 11 dies

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags