Llegeix aquest article a:

Escenari típic de cada any: l'impossible no esdevé

A Espanya el 15 d'agost marcarà un punt d'inflexió, l'oferta es va recuperant i el preu baixarà. A Europa hi ha sobreoferta de carn. El dòlar està baixant i els preus de la carn americana són molt més atractius.

Dimecres 26 juliol 2017 (fa 1 anys 11 mesos 26 dies)
Codisan

Els tres mercats de juliol que han tingut lloc fins ara han estat de repetició del preu espanyol. Alemanya va baixar 5 i 6 cèntims les dues primeres setmanes (recordi aquí el comentari anterior). Al juliol comencen vacances al país teutó i el consum es redueix de forma molt tangible. Aquesta baixada radical allà va impossibilitar d'arrel tot increment aquí.

Els pesos mitjans en canal a Espanya estan en el mínim acceptable (són més lleugers setmana per setmana que els tres anys precedents) i l'oferta porta setmanes restringida per raó de la calor. L'ambient, l'entorn, seria de pujada si Europa acompanyés. De moment la repetició és la norma.

Europa en el seu conjunt està sacrificant bastant menys que l'any passat. Acumulats durant aquest 2017: UE – 3%, Alemanya – 3%, França – 4%, Bèlgica – 7%, Espanya – 1%. Aquesta menor disponibilitat de carn no provoca tensió al mercat ja que la Xina segueix sense comprar gaire porc europeu. A Europa hi ha sobreoferta de carn. El dòlar està baixant i els preus de la carn americana són molt més atractius.

La festivitat del 15 d'agost marcarà –sense cap dubte- un important punt d'inflexió. L'oferta es va recuperant (els porcs són petits però cal enviar-los a l'escorxador per deixar lloc als que vénen apretant per darrere) i el preu baixarà. Al preu actual no li queda recorregut.

2017 serà el segon exercici on Espanya exportarà més del 50% de la carn que produeix. El turisme i la seva demanda és un factor de solidesa però pondera menys any rere any i tot indica que la seva importància serà encara menor amb el pas del temps.

La globalització és un fenomen imparable (la concentració va també per una via paral·lela) i en l'actualitat cal veure les coses des de la perspectiva del Mercat Global. Competim amb la resta de països de la UE i aquesta al seu torn amb Canadà, Estats Units, Brasil, etc. El valor del dòlar és un paràmetre que cada vegada pondera més i modela i influeix en el ritme de les vendes. Ara mateix Estats Units i Canadà són molt més competitius que els europeus i quan arribi la tardor i la seva important oferta caldrà acceptar uns preus bastant més modestos que els actuals. Hem de vendre fora de la UE i per poder fer-ho hem de tenir preus atractius en el mercat mundial.

Guillem Burset

Guillem Burset

Comentari de porcí

Baixada en cascada esglaonada01-set-2017 fa 1 anys 10 mesos 21 dies
Fregant el sostre del que és possible19-juny-2017 fa 2 anys 1 mesos 3 dies

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags