Llegeix aquest article a:

Expectatives immillorables

El mercat s'ha pres una treva pels festius de Setmana Santa però les pujades continuaran.

Dimarts 2 maig 2017 (fa 11 mesos 18 dies)

Acabem abril amb els porcs més cars que al març i acabarem maig amb els porcs més cars que a l'abril. I no s'acaba pas aquí la cosa com avançàvem en el nostre comentari anterior.

En aquests primers quatre mesos de 2017 Espanya en el seu conjunt ha sacrificat un 1% menys que en els primers quatre mesos de 2016. Això és una realitat i justifica -només en part- el consistent recorregut a l'alça viscut: 11 setmanes consecutives de pujada, del 26 de gener fins al 6 de març. 22,30 cèntims per quilo en 11 setmanes. Déu n'hi do!

Les repeticions dels últims tres mercats cal atribuir-les a l'aturada pels festius de Setmana Santa que ha servit per frenar la baixada dels pesos i poc més. A la setmana 17 que acabem ara el pes mitjà en canal està 800 g per sota de l'any passat. El mercat s'ha pres una treva però les pujades continuaran.

Alemanya pateix un dèficit estructural de bestiar; se les veu i se les desitja comprant porcs vius en els seus països veïns (Dinamarca, Holanda, Bèlgica) i ni així aconsegueix repetir les xifres de sacrifici d'anys anteriors. Tot i que el líder europeu de sacrificis segueix sent Alemanya i el seu mercat ha marcat el camí a la resta de països comunitaris.

El mercat intracomunitari s'ha comportat de forma excel·lent i la carn i les peces nobles han pujat acord amb l'augment del porc. L'altra cara de la moneda són les dificultats que aquesta pujada ràpida (i en gran part inesperada, tot s'ha de dir) ha ocasionat, ocasiona i ocasionarà als grans transformadors de carn de porc. Les grans cadenes de distribució adoren comprar a llarg termini i a preus prefixats... i és evident que aquesta filosofia no quadra per res amb pujades importants i brusques. Corren mals temps per als industrials transformadors.

Els preus europeus de pernils, espatlles, colls i lloms són els més alts del moment. Com a resultat lògic, l'exportació d'aquestes peces a tercers països s'ha aturat de cop. És només qüestió de temps que els mercats de la UE quedin saturats, encara que no hi ha res tancat ja que no hi ha estocs significatius en congelat.

El preu del garrí continua a nivells mai vistos en una prova palpable de manca de bestiar. L'estretor de l'oferta i la climatologia adversa de cada estiu poden justificar pujades del porc difícilment traslladables a la carn. Probablement l'escorxador tindrà greus dificultats per salvar el seu marge en els mesos vinents.

No es pot caminar per sobre de l'aigua, encara que de vegades pugui semblar que si.

Guillem Burset

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags