Llegeix aquest article a:

Desenvolupen un mètode molecular que detecta la presència de Toxoplasma gondii en pernil

La prevalença de T. gondii a les mostres de pernil analitzades va ser del 8,84%, i els investigadors van trobar diferències significatives entre les mostres de les diferents marques.

Divendres 16 setembre 2016 (fa 2 anys 9 mesos 1 dies)

Científics de les universitats de Granada i València han desenvolupat un nou mètode molecular que permet determinar la presència del paràsit Toxoplasma gondii, causant de la toxoplasmosi, en mostres de pernil.

Aquest nou mètode consisteix en la captura del DNA del paràsit mitjançant partícules magnètiques funcionalitzades amb seqüències específiques del paràsit i en la quantificació d'aquest DNA mitjançant una tècnica de PCR quantitativa (qPCR). El mètode té una sensibilitat capaç de detectar una cèl·lula del paràsit en 100 grams de la mostra de pernil amb una eficiència del 94,6%. De la mateixa manera, els científics han determinat la capacitat infectiva dels paràsits detectats presents en les mostres de pernil.

Per realitzar aquest treball, van analitzar 475 mostres comercials de pernil serrà presentades en dos formats, talls i tacs, en els que van estimar el nombre de paràsits de T. gondii presents en les mostres. Es tracta del primer estudi d'aquestes característiques que es realitza. Els resultats van mostrar que la prevalença de T. gondii en mostres de pernil va variar des del 0% al 32,35% de les mostres, depenent de l'empresa productora, i que el 4,84% de les mostres positives van ser infectives en models de ratolí, és a dir, van provocar la infecció a l'animal.

A més, la prevalença de T. gondii en mostres de pernil comercial va ser del 8,84%, amb una taxa de viabilitat del 4,84%. Algunes de les mostres van donar elevats nivells tant de positivitat com d'infectivitat, si bé algunes d'elles van ser negatives bé per l'absència del paràsit o perquè els paràsits no fossin infectius. S'analitzen els percentatges de prevalença i viabilitat depenent de les formes de presentació del producte (peces o talls envasats al buit), no es van observar diferències significatives entre els seus percentatges.

L'anàlisi estadística dels resultats de prevalença obtinguts pels investigadors va mostrar que hi ha diferències significatives entre les mostres de les diferents marques. Així, la prevalença i viabilitat del paràsit en mostres de pernil depèn de l'origen dels animals i la companyia productora, el que implica variacions o incompliments en la normativa del procés de curat.

Els investigadors han demostrat que quan les mostres de carn de pernil són congelades abans del procés de curat, l'eliminació del paràsit és molt més ràpida. A més, han determinat que el tractament normalment usat per curar els pernils amb nitrits juntament amb sal marina augmenta el temps de supervivència de Toxoplasma i, per tant, la capacitat d'infecció si es compara amb el curat fet exclusivament amb sal marina. Els investigadors apunten que el mètode tradicional de salat per a la producció de pernil serrà assegura la total eliminació de T. gondii, sempre que es respecti el període de maduració que marca la normativa vigent.

Dijous, 15 de setembre de 2016/ Universidad de Granada/ Espanya.
http://secretariageneral.ugr.es/

Articles relacionats

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags

Última hora

Butlletí de notícies sobre el sector carni porcí

No estàs subscrit a la llista

15-des-201707-des-201701-des-201724-nov-2017

Accedeix i apunta't a la llista

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí