Llegeix aquest article a:

Espanya: el comerç exterior agroalimentari, un dels pilars de la recuperació econòmica

Isabel García Tejerina ha presentat aquest matí l'Anuari "Alimentació a Espanya 2014", elaborat per MERCASA amb les dades de 2013.

Dijous 27 novembre 2014 (fa 3 anys 21 dies)

La ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha subratllat com "el comerç exterior agroalimentari ha constituït un dels pilars de la recuperació econòmica, contribuint d'una manera decisiva a la millora de la balança comercial total del nostre país".

Isabel García Tejerina ha presentat aquest matí l'Anuari "Alimentació a Espanya 2014", elaborat per MERCASA amb les dades de 2013.

Sector porcí

Segons les dades publicades a l'Anuari, el subsector carni-ramader va suposar el 2013 el 27,6% de la Producció Final Agrària i al voltant del 75% de la Producció Final generada per tot el sector animal a Espanya, del que es dedueix la seva importància per sobre de les produccions d'origen animal com la llet o els ous. A nivell europeu, el sector carni representava el 2013 al voltant del 60% de la Producció Animal i al 25% de la Producció de la Branca Agrària.

El porcí és el principal sector ramader a Espanya i cada any va augmentant el seu pes. El 2013, el sector del porcí va aportar el 39,4% de la Producció Final Ramadera i el 14,2% de la Producció Final Agrària, pràcticament el mateix percentatge que l'any precedent. Expressat en euros corrents, el valor assolit pel sector porcí l'any 2013 va ascendir a 6.272,9 milions d'euros a preus bàsics, un 11,7% més que l'any anterior, exercici en el qual per altra banda també havia augmentat el valor generat per aquest sector.

La producció de carn es va reduir en quantitat un 1% i els preus van pujar un 8,6%, dos fets que van propiciar un increment del valor final generat per aquest sector a efectes de calcular la renda agrària en un 7%. No obstant això, el 2013 va tornar a baixar el nombre d'explotacions porcines. Així, en acabar l'any hi havia un total de 85.459, un 2,3% menys que l'any precedent. El gruix d'aquestes explotacions (més de 68.000) eren granges de criança intensiva de porcs, mentre que la resta eren establiments de producció mixta (intensivaextensiva) o directament extensiva. En acabar 2013 el cens de porcí de producció càrnia rondava els 25,6 milions de caps, un 1% més que en la campanya anterior en què el cens ha baixat en la mateixa proporció. D'aquest cens total, 10,6 milions eren porcs d'engreix i 7,1 milions eren garrins. En nombre d'explotacions, el 2013 van destacar un any més Galícia (31,8%), Andalusia (14,4%) i Extremadura (15,7%), mentre que per nombre de caps en les granges van sobresortir Catalunya amb més de 6 milions d'animals, Aragó, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

Per la seva banda, el nombre d'animals sacrificats el 2013 va ascendir a 41,4 milions d'caps (1% menys que el 2012), amb una producció de 3.439.500 tones de carn, un volum lleugerament inferior al de l'any anterior.

La producció de carn es concentra a Catalunya (43,7%), Castella i Lleó (12%), Castella-la Manxa (9,2%) i Andalusia (9%). S'ha de destacar que mentre Castella i Lleó va reduir la seva posició en el rànquing de regions productores de carn de porcí, Catalunya la va incrementar.

Pel que fa als preus, els preus mitjans dels porcs de classe E van quedar en 139,18 euros/100 quilograms, enfront dels més de 173 euros/100 quilograms de l'any anterior.

Pel que fa al comerç exterior, l'exportació total de carn de porcí des d'Espanya es va elevar a 1,3 milions de tones, enfront de les 1,4 milions de l'any anterior. La major part de les vendes es van fer a països de la UE (més d'un milió de tones exportades). Pel que fa a les importacions, en total van entrar al mercat espanyol 216.424 tones, mentre que l'any precedent s'havien comprat una mica més de 182.000 tones. La major partida va procedir dels països comunitaris. A més del porcí de capa blanca, a Espanya hi ha també una important producció de porc ibèric. El 2013 el cens d'animals rondava els 1,9 milions de caps, xifra notablement més baixa que la de l'any anterior. Un any més Castella i Lleó va ser la regió amb una major cabanya d'aquests animals (753.0000 caps) i també va liderar les vendes de pernils i espatlles.

Dimarts, 25 de novembre de 2014.
MAGRAMA/ Espanya. http://www.magrama.gob.es
Mercasa/ Espanya. http://www.mercasa-ediciones.es

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags

Última hora

Butlletí de notícies sobre el sector carni porcí

No estàs subscrit a la llista

15-des-201707-des-201701-des-201724-nov-2017

Accedeix i apunta't a la llista

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí