Llegeix aquest article a:

FAO: Identifiquen els deu principals paràsits transmesos pels aliments

La llista ha estat publicada per la FAO i l'OMS, que desenvolupen noves directrius per combatre'ls.

Dijous 3 juliol 2014 (fa 4 anys 14 dies)

Els deu principals paràsits transmesos pels aliments i que causen major preocupació en el món, apareixen en un llista publicada per la FAO i l'OMS, que estan elaborant noves directrius per combatre'ls.

Malgrat l'enorme cost social i el seu impacte a nivell mundial, hi ha en general falta d'informació en relació a la procedència d'aquests paràsits, com viuen en el cos, i –el més important– la forma en què ens fan emmalaltir.

En un primer pas per superar aquest obstacle, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'han centrat inicialment en els deu paràsits transmesos pels aliments amb major impacte a nivell mundial. La classificació que apareix avui a l'informe conjunt FAO/OMS "Classificació multicriteri per a la gestió de riscos dels paràsits transmesos pels aliments" està basada en el dany que produeixen els paràsits –a més d'altres factors–, i inclou informació sobre on es poden trobar.

Els deu principals són:

 • Taenia solium (tènia del porc o tènia armada): A la carn de porc
 • Echinococcus granulosus (cuc hidatídic o tènia equinococ): En els productes frescos
 • Echinococcus multilocularis (un altre tipus de tènia): En els productes frescos
 • Toxoplasma gondii (protozou): A la carn de petits remugants, porc, carn de boví, carn de caça (carn vermella i òrgans)
 • Cryptosporidium spp. (protozou): En els productes frescos, sucs de fruita, llet
 • Entamoeba histolytica (protozou): En els productes frescos
 • Trichinella spiralis (cuc del porc): A la carn de porc (provoca la triquinosi)
 • Opisthorchiidae (família dels cucs plans o platihelmints): En els peixos d'aigua dolça
 • Ascaris spp. (petits cucs intestinals): En els productes frescos
 • Trypanosoma cruzi (protozou): En els sucs de fruita

I ara què?

El Comitè del Codex sobre Higiene dels Aliments es troba ara desenvolupant noves directrius per al control d'aquests paràsits. La FAO i l'OMS donen suport al procés proporcionant informació científica i tècnica.

L'objectiu és desenvolupar noves normes per al comerç mundial d'aliments que ajudin als països a controlar la presència d'aquests paràsits en la cadena alimentària.

L'informe de la FAO/OMS enumera una sèrie de formes de reduir el risc d'infeccions parasitàries. Aconsella als agricultors vigilar l'ús de fertilitzants orgànics, assegurant que el compostatge es realitza correctament i s'elimina tota la matèria fecal. També cal supervisar de prop la qualitat de l'aigua. Per als consumidors, s'aconsella que tota la carn estigui ben cuita i només s'utilitzi aigua neta per rentar i preparar les verdures.

Paràsits per continent

Classificats biològicament com a protozous i helmints (però millor coneguts com tènies, cucs plans –o platihelmints– i petits cucs intestinals), és difícil saber com estan d'estesos els paràsits pel món, perquè en molts països no és obligatori notificar la seva presència a les autoritats sanitàries.

 • A Europa, més de 2.500 persones es veuen afectades cada any per infeccions parasitàries transmeses per aliments. El 2011 es van registrar a la UE 268 casos de triquinosi i 781 casos d'equinococcosi.
 • A Àsia, a falta de dades nacionals precises, es sap que les malalties parasitàries estan àmpliament difoses i són reconegudes com un greu problema de salut pública en molts països.
 • En la majoria de les nacions africanes no hi ha cap dada sobre la prevalença dels paràsits transmesos pels aliments en els éssers humans, a causa d'una absència generalitzada de sistemes de vigilància.
 • Als Estats Units, la neurocisticercosi, causada per la Taenia solium (tènia del porc) és la causa infecciosa més comuna d'incautacions en algunes àrees del país, en el qual 2.000 persones són diagnosticades cada any amb aquesta malaltia. La toxoplasmosi és a més una de les principals causes de malaltia i morts d'origen alimentari.

Dimarts, 1 de juliol de 2014/ FAO.
http://www.fao.org

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags

Última hora

Butlletí de notícies sobre el sector carni porcí

No estàs subscrit a la llista

15-des-201707-des-201701-des-201724-nov-2017

Accedeix i apunta't a la llista

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí