Llegeix aquest article a:

Unió Europea: la campilobacteriosi es manté estable mentre la listeriosi augmenta

Les xifres de 2013 s'han estabilitzat als nivells registrats el 2012. No obstant això, amb 214.779 casos, la campilobacteriosi segueix sent la malaltia transmesa pels aliments més comú.

Dijous 29 gener 2015 (fa 3 anys 5 mesos 18 dies)

Segons l'últim informe de la Unió Europea sobre les zoonosis, agents zoonòtics i brots transmesos pels aliments el 2013, la campilobacteriosi en éssers humans s'ha estabilitzat, després de diversos anys de tendència creixent, però encara és la malaltia transmesa pels aliments més comú. Per contra, les infeccions de listeriosi i VTEC en humans han augmentat, mentre que els casos de salmonel·losi i yersiniosi han disminuït.

Campilobacteriosi estabilitzada

Els casos humans de campilobacteriosi van disminuir lleugerament per primera vegada en cinc anys. Les xifres de 2013 s'han estabilitzat als nivells registrats el 2012. No obstant això, amb 214.779 casos, la campilobacteriosi segueix sent la malaltia transmesa pels aliments més comú a la UE. El principal aliment causant dels casos de campilobacteriosi va ser la carn de pollastre.

Les infeccions de listeriosi i VTEC augmenten

Els casos de listeriosi van augmentar un 8,6% entre els anys 2012 i 2013 seguint la tendència dels últims cinc anys. Tot i que el nombre de casos confirmats és relativament baix, situant-se en 1.763, aquests són d'especial preocupació ja que normalment dóna lloc a infeccions greus i presenta la major taxa de mortalitat entre les altres malalties transmeses pels aliments.

En relació amb els casos notificats d'infecció per E. coli productora de verocitotoxina (VTEC), aquests van augmentar en un 5,9% - possiblement a causa d'una major conscienciació dels Estats membres després de l'esclat el 2011, que es va traduir en millores en les proves i els informes. No es van observar tendències en la presència de VTEC en aliments i animals.

Salmonel·losi i yersiniosi disminueixen

Els casos de salmonel·losi van disminuir per vuitè any consecutiu, amb 82.694 casos - un 7,9% menys en comparació amb 2012. L'informe atribueix el descens als programes de control de Salmonella en aus de corral i destaca que la majoria dels Estats membres compleixen els seus objectius de reducció de la prevalença en les aus de corral per a l'any 2013. A la carn de pollastre fresca, el compliment dels criteris de la UE per a la Salmonella han augmentat - un senyal que les inversions dels Estats membres en mesures de control estan funcionant.

Yersiniosi, la tercera malaltia zoonòtica més freqüent a la UE, amb 6.471 casos, ha anat disminuint en els últims cinc anys, i es va reduir en un 2,8 per cent en comparació amb l'any 2012.

Dimecres, 28 de gener de 2015/ EFSA/ Unió Europea.
http://www.efsa.europa.eu

Comentaris de l'article

Aquest espai no està orientat a ser una zona de consultes als autors dels articles sinó que pretén ser un espai de discussió obert a tots els usuaris de 333

Per comentar t'has de registrar a 3tres3 i accedir com a usuari.

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí

tags

Última hora

Butlletí de notícies sobre el sector carni porcí

No estàs subscrit a la llista

15-des-201707-des-201701-des-201724-nov-2017

Accedeix i apunta't a la llista

Encara no ets usuari de 333?Registra'ti accedeix a preus de porcí, buscador...
És gratuït i ràpid
Ja estàs registrat a 333?ACCEDEIXSi has oblidat la teva contrasenya te l'enviem aquí